Despre Reiju

Despre Reiju

Reiju – secretul şcolii japoneze de Reiki

text preluat de la Maestrul Reiki Aurelian Curin

Introducere

Puţini dintre noi ştiu că Reiki este o “terapie” care se adresează nu numai minţii şi trupului dar mai ales sufletului fiind o îmbinare a principiilor ezoterice ce au fost reprezentative în Japonia secolului trecut şi anume: principii ale medicinii tradiţionale chineze, metode de transfer energetic, învăţături spirituale şi iniţieri specifice avându-şi originea în budhismul Tendai dar şi metode de control a energiei provenite din tradiţia shintoistă.

Fondatorul acestui sistem original, sensei Mikao Usui, a valorificat toate aceste tendinţe într-o modalitate unică care permite oricărei persoane să fie conectată permanent cu sursa de energie vindecătoare fără a fi necesară o perioadă îndelungată de practică spirituală.

Dar mai mult decât atât sensei Mikao Usui a învăţat să transmită această abilitate spirituală şi altor oameni până în zilele noastre printr-o metodă tipică cunoscută doar de Maeştri Reiki sub numele secret de REIJU.

O binecuvântare a spiritului

Reiju este un cuvânt de origine japoneză format din două ideograme kanji – Rei cu înţelesul de Spirit şi Ju cu semnificaţia de cale sau drum împreună formând Calea către Spirit.

Primul kanji din ideogramă semnifică spirit, suflet sau respect în funcţie de contextul în care este folosit. Cel de al doilea kanji denumit Ju are semnificaţia de a notifica, a înştiinţa, a instrui, a informa, a autoriza sau a oferi permisiunea.

Reiju poate fi interpretat atât ca „a accepta spiritualitate“ cât şi „a dărui spiritualitate“ indicînd un transfer spiritual al cunoaşterii sau o autorizare a cunoaşterii spirituale în sensul utilizării acesteia. În cercurile restrânse ale Maeştrilor de Reiki japonezi, Reiju este recunoscut ca fiind „darul celor 5 binecuvântări“ sau “ darul celor 5 forţe spirituale”.

Ce este Reiju

Reiju este metoda prin care maeştri japonezi de Reiki conferă studentului abilitatea de a folosi forţa universală a vieţii.
Reiju este unitatea dintre materie şi spirit, dintre energie şi corp.
Reiju reprezintă transcederea barierei dintre minte, trup şi suflet.
Reiju reprezintă cel mai misterios şi bine păzit secret al maeştrilor de Reiki japonezi.

Caracteristicile Reiju

Reiju conectează permanent studentul cu sursa de energie vindecătoare.
Reiju accesează nemijlocit această conexiune.
Reiju dezvoltă astfel abilitatea studentului de a folosi Reiki.
Reiju accelerează dezvoltarea spirituală a celui care îl primeşte.
Reiju este o cheie importantă pentru dezvoltarea intuiţiei.
Primirea Reiju continua chiar şi după ce studenţii erau certificaţi ca Maeştri Reiki arătând în acest fel că acest ultim pas este doar un nou început. Anumite surse japoneze indică un număr de trei astfel de iniţieri superioare care erau efectuate pentru a unifica maestrul Reiki cu Universul. Forţa acestor reale iniţieri este considerabilă motiv pentru care erau dăruite destul de rar numai în anumite cercuri extrem de restrânse.
Reiju era singurul procedeu care era ferit de ochii publicului fiind dezvăluit în întregime doar Maeştrilor Reiki.

Reiju în Japonia

Reiju are o semnificaţie aparte în viaţa zilnică a japonezilor. Într-un sens mai larg înseamnă a te pune în rezonanță cu energia Universului pentru a reuşi să te exprimi plenar, la întreaga ta capacitate cu întreaga Ta fiinţă. Într-un sens mai restrâns se referă la darurile spirituale primite de la kami ca urmare a efectuării unei ceremonii ce îşi pierde originea în negura vremurilor. Acest ritual s-a transmis descendent până în zilele noastre.

Deşi unii maeştri Reiki care susţin că primul Reiju a fost efectuat pentru prima dată de sensei Usui în anul 1922, la Harajaku, astăzi există surse care arată că ceea ce este cunoscut pentru noi ca fiind Reiju se regăseşte în budhismul ezoteric Mikkyo, sub forma unor vechi ceremonii care s-au transmis din generaţie în generaţie de-a lungul mileniilor.

Mai mult decât atât şcolile clasice de Reiki din Japonia, şi mă refer aici la Usui Reiki Gakkai dar şi cele mai moderne apărute în ultimii ani, amintind aici Gendai Reiki Ho, Usui Do, Usui Te Ate, Amaterasu Reiki,Reido Reiki, Shinden Reiki, Shichisei Reiho, Komyo Reiki au ca şi modalitate de iniţiere Reiju.

Dar Reiju nu este specific doar pentru sistemul Reiki el regăsindu-se şi arte de vindecare ca Do In precum şi în Johrei, Shinji Shumeikai, Mahikari, Sukyo Mahikari sau Reimei.

Reiju în vest

Primele informaţii publice care au fost promulgate în vest despre Reiju au fost cele făcute de sensei Hiroshi Doi la conferinţa Maeştrilor Reiki din Vancouver desfăşurată în Canada în anul 1999. Sensei Doi, a oferit tuturor celor prezenţi Reiju însă nu a descris procedura exactă a efectuării acestuia. El a explicat că Reiju era primit de către studenţii japonezi de Reiki în cadrul unor întâlniri săptămânale denumite Shyokai unde se practica Hatsurei Ho – metoda generării unui flux mai puternic de energie – iar în finalul efectuării acesteia studenţii meditau câteva clipe. Acesta era momentul în care maestrul dăruia iniţierea fiecăruia dintre cei prezenţi. Prin această pregătire săptămânală şi prin propria lor practică, abilitatea studenţilor de a conduce Reiki era în mod semnificativ crescută.

O sursă veridică care aduce lămuriri dar şi informaţii noi asupra procesului de Reiju este Sensei Chris Marsh maestru Reiki din Marea Britanie, care a trăit în Japonia şi a studiat budismul timp de peste 30 de ani. Pe lîngă faptul că este centură neagră în Daito Ryu Aikijutsu şi Iaido domnia sa vorbeşte şi scrie fluent în limba japoneză, fiind totodată un reputat muzician.

Datorită acestui statut aparte al său în societatea japoneză contemporană, a fost contactat de către maeştri japonezi de Reiki din Usui Reiki Gakkai şi a avut acces la informaţii care au rămas necunoscute până acum multor altor elevi sau maeștri Reiki.

O parte a acestor contacte au fost stabilite direct cu maeştrii de Reiki descendenţi direct pe linia lui sensei Usui, care au făcut din Reiki o parte a vieţii lor şi au transmis copiilor lor într-o formă nemodificată tot ceea ce au învăţat. Unul dintre aceşti Maeştri era o călugăriţă budhistă, nepoată a soţiei lui sensei Usui, având respectabila vârstă de 103 ani.

Forme de Reiju

Actualmente, metoda transmiterii Reiju este predată în lume, doar celor care au deja gradul de maestru Reiki, care şi-au însuşit metodele originale japoneze şi au primit acordajele sau iniţierile necesare. În occident, forma cea mai cunoscută de Reiju este cea descrisă de sensei Hiroshi Doi fiind practicată în propria sa şcoală denumită Gendai Reiki Ho Kyokai, existând însă şi alte forme mai puţin cunoscute de Reiju, la fel de eficiente dar practicate într-un cerc restrâns în funcţie de şcoala care l-a generat (dintre acestea amintind Reiju original al lui sensei Mikao Usui practicat în Usui Te Ate şi ulterior adaptat în Usui Gakkai, Reiju practicat de sensei Tatsumi în Usui Do sau Reiju practicat în şcoala de Reiki a lui sensei Eguchi Toshishiro).

O invitaţie

Cred că orice Maestru Reiki care respectă sistemul Reiki, pe sine dar şi studenţii săi va căuta să pornească de la baza spirituală tradiţională japoneză pentru a înţelege cât mai profund spiritul Reiki. Iar acest spirit nu poate fi înţeles pe deplin dacă nu cunoaştem şi ”calea spiritului” sau pe scurt, mereu misteriosul, tainicul şi atractivul Reiju.

 dr. Aurelian Curin
Maestru al Ceremoniilor de Initiere si Pastrator al Liniei sistemului Usui Shiki Ryoho

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on whatsapp
Share on WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Contact Us

acest site face parte din grupul